BLOGS EN ARTIKELEN

6 kenmerken van de effectieve controller

Pixabay

Gepubliceerd op: controlling.nl en financieel-management.nl

 

Een effectieve controller staat midden in de organisatie, weet wat er speelt en werkt samen met de boekhouding én met de business. De spil tussen de verschillende afdelingen, een spin in het web en aanspreekpunt voor de afdelingsmanagers en het management. De wereld en realiteit van de controller verandert continue en het is dan ook belangrijk om hier constant mee te werken en op in te spelen. Een effectieve controller weet wat er gaande is, hoe de zaken in de organisatie georganiseerd zijn, weet de invloeden van de buitenwereld op waarde te schatten en beheerst de volgende 6 kenmerken om zo effectief en agile mogelijk te zijn. 


meer lezen 1 commentaren

4 stappen om je vakantievoornemens realiteit te laten worden!

Pixabay

Gepubliceerd op: controlling.nl

 

Het blijft toch echt altijd heerlijk, die vrije weken in de zomer. Lekker alle tijd om weer tijd met je gezin door te brengen, om tot rust te komen, om afstand van de dagelijkse werkzaamheden te nemen en tegelijk te reflecteren over het afgelopen jaar. Vaak resulteert dit in verschillende goede voornemens om veranderingen in je dagelijkse leven te realiseren. Dus wat heb jij besloten tijdens de vakantie, wat ga jij veranderen zodra je weer terug bent op kantoor? 


meer lezen 0 commentaren

Boekhoudkennis mag niet verloren gaan

Gepubliceerd op: financieel-management.nl

Geschreven door: Jeppe Kleyngeld

 

De boekhouder is gelijkwaardig aan de financial controller en zelfs de momenteel gewilde business controller, stelt Marinda van Harskamp, auteur van het boek ‘Accounting Architecture Model’. Het is gewoon een andere rol waar een ander type persoonlijkheid past, maar het is niet een functie die qua belang en impact onderdoet voor andere financiële rollen. Wel gaat de boekhoudfunctie veranderen de komende jaren. Van Harskamp licht toe waar de kansen en ontwikkelmogelijkheden liggen.


meer lezen 0 commentaren

Functie boekhouding en controlling: op de schop om er samen sterker uit te komen

Gepubliceerd op: cmweb.nl

 

De rol van controlling verandert en gaat zich meer richten op analyseren en adviseren. Een verantwoordelijkheid die altijd al bij controlling heeft gehoord. Het is de reden voor het ontstaan van de rol van controlling. In het verleden heeft menig controller zich echter ook verregaand beziggehouden met het registreren en rapporteren, terwijl die rol aan de boekhouding toebehoort. De tijd is nu aangekomen om beide rollen weer te herdefiniëren, want automatisering, digitalisering en robotisering eisen een herinrichting van de financiële functie. Maar zijn de controller en boekhouder daar wel klaar voor?


meer lezen 0 commentaren

De toekomst van finance is niet zoals we denken dat het is!

https://pixabay.com/nl/plaatsnaam-teken-onmiddellijk-1647339/
pixabay.com

Gepubliceerd op: Controlling.nl

 

Veel woorden zijn al gesproken en geschreven over de veranderingen in de wereld en de impact hiervan op Finance. Digitalisering, robotisering, het einde van Accounting, de veranderende rol van de Controller en CFO. Maar het is niet zo eenvoudig om te toekomst te bedenken en te voorspellen. Het gaat net zoals bij het “papierloze kantoor”. Ook bij die voorspelling blijkt de realiteit anders te zijn geworden. We weten niet wat er gaat gebeuren en misschien is dat juist ook het interessante van alles. Niemand weet wat er echt gaat gebeuren, want de wereld werkt niet vanuit het lineaire en rationele principe. Was het maar zo makkelijk!


meer lezen 0 commentaren

Hoe krijgen we finance mee met de digitale transformatie?

Gepubliceerd op: Controlling.nl

 

Net als binnen het bankwezen zullen duizenden mensen werkzaam op de financiële afdelingen van organisaties noodgedwongen worden ontslagen ten gevolge van de digitale transformatie. Er is echter nog tijd om aan een oplossing te werken en dit te voorkomen. Hoe kunnen we zorgen dat het aantal noodgedwongen ontslagen als gevolg van de digitale transformatie binnen de financiële afdelingen van organisaties beperkt blijft?


meer lezen 0 commentaren

Een financial controller is geen business controller!

Gepubliceerd op: fm.nl

 

Sinds het ontstaan van de rol van Business Controller zijn er discussies ontstaan over de verschillen tussen de twee type controllers: de Financial Controller en de Business Controller. Hierbij hoor je en lees je tussen de regels door dat er (on)bewust een hiërarchisch onderscheid wordt gemaakt tussen de twee rollen. Dit geldt eigenlijk voor de gehele financiële functie: de boekhoudprofessional staat onderaan de ladder, dan komt de Financial Controller, dan de Business Controller, daarna de Finance Manager en uiteindelijk de CFO. Wanneer je echter de genoemde rollen vanuit een menskant benaderd, blijkt dat deze (on)bewuste aanname onjuist is. Een goede boekhoudprofessional is geen Financial Controller en andersom en een goede Financial Controller is geen goede Business Controller en andersom. Het zijn verschillende rollen met ieder zijn eigen benodigde vaardigheden en gedragsvoorkeuren.  


meer lezen 0 commentaren

Robotisering binnen boekhouding lijkt nog lichtjaren weg te zijn

Gepubliceerd op: controlling.nl

 

We houden van ontwikkelingen en schrijven zoveel mogelijk over de komende veranderingen binnen finance. De wereld verandert en is niet meer hetzelfde en wordt ook nooit meer hetzelfde. Wie niet meegaat in de veranderingen blijft achter in de oude wereld en verliest hiermee het entréeticket naar de nieuwe wereld. Robotisering, blockchain, digitalisering, de mooiste termen voor nieuwe ontwikkelingen en technologie die allemaal een impact hebben op onze professie. En toch knaagt er iets en spookt er een oud gezegde door mijn hoofd: ‘de soep wordt nooit zo heet gegeten, als ze wordt opgediend’

meer lezen 0 commentaren

Gezocht en gevonden: handleiding voor ontwikkeling financiële functie

Gepubliceerd op controlling.nl

 

Na de zomer van 2016 heeft EY het rapport Is the future of Finance new technology or new people?gepubliceerd. Een onderzoek onder 769 CFO’s en finance leaders uit 32 verschillende landen en persoonlijke interviews met 22 CFO’s laat zien dat de toekomst van de financiële functie gebaseerd is op de ontwikkeling van technologie én mensen. Het rapport beschrijft de belangrijkste prioriteiten voor het opbouwen van de slimmere, meer toekomstgericht en veerkrachtige financiële functie zijnde: standaardiseren en automatiseren van processen, state-of-the-art technologie, focus op partnerschap en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden van de financiële professionals Een mooi en uitdagend toekomstperspectief, maar hoe gaan we daar komen?

meer lezen 0 commentaren

Preview Accounting Architecture Model op Managementboek.nl

Gepubliceerd op managementboek.nl

 

Belangrijke input voor het besturen en leiden van de organisatie zijn de financiële cijfers en het is dus uitermate belangrijk dat deze informatie betrouwbaar en relevant is. Maar hoe weet u eigenlijk wel of dat zo is en hoeveel weet u over de rol en positie van de boekhouding, de afdeling die de financiële cijfers samenstelt? In het boek Accounting Architecture Model geeft de auteur, op een begrijpbare en zeer goed leesbare wijze, tekst en uitleg over de herkomst van de financiële cijfers en de rol en positie van de boekhouding. Hiermee is het boek is een must-read voor iedere  bestuurder, manager, ICT professional die werkt met de automatisering van de boekhouding en uiteraard ook voor iedere financieel professional van boekhouder, controller, financieel manager tot aan de CFO.

meer lezen 0 commentaren